sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Viimeiset harjoitukset ennen Norjan matkaa


Viikon kuluttua näihin aikoihin ollaan Anssin kanssa jo toivottavasti suhteellisen lähellä Altassa sijaitsevaa maalia. Kun startti tapahtuu lauantaina yhdeltä iltapäivällä, on matkaa taitettu suunnilleen kolmekymmentä tuntia. Näin siis, jos miehet ja pyörät kestää. Kaikki ainakin on tehty sen eteen, että valmiina oltaisiin. Kerronpa nyt kuluneista viimeisistä treeneistä, jos vaikka jotakuta kiinnostaa lukaista:
Tahkoa seuranneen viikon aikana pääasiassa palauttelin, pari päivää passiivisen palauttelun merkeissä, eli tekemättä mitään liikuntaan liittyvää ja pari seuraavaa päivää sisälsivät kevyttä pyörittelyä yhteensä noin kuuden tunnin verran. Tämän jälkeen laitoin pyörän varastoon viikoksi.
Kuluneen viikonlopun aikana tarjoutui oiva mahdollisuus pitää vielä Pohjanmaan suunnalla OffroadFinnmarkiin valmistava kolmen päivän treenikokonaisuus. Perjantaina ajeltiin Anssin kanssa varsin märissä olosuhteissa sellainen kevyehkö viisituntinen. Sykkeet kulkivat suunnilleen aerobisen kynnyksen tuntumassa (kuulostaapas tieteellisestä…). Lenkki päättyi Kurikkaan ja mökille ja kaasugrillin ääreen ja saunaan ja uimaan ja kahden hengen ajajapalaveriin, jossa katsottiin varustelistat ja kisareitti läpi. Tarkempaa tietoa OR 300km:n reitistä voit klikata täältä.
Mukaan porukkaan saatiin illan aikana vielä Juha ja Tero. Miehet lähtevät parin viikon kuluttua samoihin Pohjois-Norjan maisemiin MtbSeikkailuun. Toisin sanoen viikon mittaiselle maastopyörävaellukselle, jossa itsekin viime vuonna olin. Lupasin järjestää pojille hieman pidemmän maastopyörätreenin Etelä-Pohjanmaan mäkisissä maastoissa! Tänä vuonna valitettavasti jää Seikkailut kisan vuoksi väliin. Urakkaa on pojillakin tiedossa, kun matkaa on taitettavana 500 kilometrin ja kymmenen pystysuoran kilometrin verran karuissa mutta kauniissa tunturimaastoissa. Ajoaikaakin kertynee 40-50 tuntia. Tsempit heille ja muillekin tämän vuoden MtbSeikkailijoille! Saattaa olla mäkiä tiedossa enemmän kuin Pohjanmaalla.
Lauantaina pyörät laitettiin Juhan ja Teron kanssa liikkeelle aamukymmeneltä ja matkaa taitettiin puoli kahdeksaan asti. Matkaa ehti tuona aikana kertyä muutamaa kilometriä vaille sata, josta loppuosa koostui sunnuntaina järjestetyn Jouppiska XCM:n reittiin tutustumisesta. Harjoitus palkittiin jälleen mökillä mm. grillatun porsaan, saunan ja uinnin keinoin. Noh, myönnettäköön että myös lauantaina tuli muutama olut maisteltua..
Kuvia lauantaiselta "Tour de Provinssilta" (Ylemmät kuvat: Juha Autio)
Kolme urheilijanuorukaista lähtee valloittamaan Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevia vuoria. Vasemmalta alkaen Tero, Mikko ja Juha.

 Ensimmäinen vuori valloitettu. Historiantunneilta tutulla nuijasotatantereella, eli Santavuorella.
 Eteläpohjalaista mentaliteettia: "Jonsei meillä oo vuorta, niin sellaanen pitää teherä, notta!" Jouppilanvuori on todiste tästä mentaliteetista ja tämä kuva on todiste siitä, että kolmikko saavutti vuoren. Taustalla siintää joko tangofinaaliin tai Sunnuntain XCM:ään virittäytyvä Seinäjoki. (Kuva: Anssi Tervonen)
Sunnuntaina kello herätti kahdeksalta, ja voin sanoa että teki mieli torkuttaa. Ei auttanut. Puolelta päivää paikallista aikaa oli Jouppiska XCM -kisan startti ja sinnehän olisi päästävä useastakin syytä. Kisapolut kulkevat sillä alueella, josta -90-luvulla olen maastopyöräilyn aloittanut mattamustalla Nishiki Kodiakilla. Tuolloin joustokeuloista oli vasta huhun mukaan kuvia Amerikan pyörälehdissä. Toiseksi pieni seura on tehnyt uskomattoman paljon työtä upean tapahtuman eteen, joten senkin vuoksi oli hienoa olla paikalla. Kisa siis kruunaisi hienolla tavalla maastopyöräilyllisen viikonlopun.
Jouppiskan maratoniin lähdin niin sanotusti harjoittelufiiliksellä, tähtäin tukevasti kuuden päivän kuluttua tapahtuvassa startissa. Tavoite oli pysytellä tukevasti anaerobisen kynnyksen alapuolella, kuitenkin mukavan vauhdikasta menoa hakien. Ensimmäisessä onnistuinkin, mutta sellaista irtonaista kisavauhtia ei oikein löytynyt. Olisiko syynä kahtena edellispäivänä 13 tuntia pyörinyt eturengas? Käsittääkseni takarengaskin pyöri suunnilleen yhtä pitkään. Tässä kisassa renkaat pyörivät maaliin ajassa 3 tuntia, 8 minuuttia ja 44 sekuntia. Ikinä en ole näissä kisoissa kummoisesti pärjännyt, mutta nyt oli ainakin sopiva tekosyy mietittynä. Hieno kisa joka tapauksessa Seinäjoella ja Kanuunamenestystäkin tuli, kun Mauri vei upealla tavalla kisan voiton!

Rennolla fiiliksellä kisaa hetki ennen kisaa...

... ja kisan jälkeen. (Kuvat: Kaisa Kekola)
  
Ja ettei totuus unohtuisi. niin loppuun fiilistelypätkää OF:n promovideon muodossa. Tätä sitten kohta puoliin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti