tiistai 28. elokuuta 2012

Treenitasoja normaaliksi hilaten - Haanjaan valmistautuminen


Ei ole helppoa maastopyöräilijän arki, jos molemmat maasturit ovat ajokelvottomia. Ensimmäisestä on ollut runko poikki, ja takuuversiota on nyt odoteltu kolmisen kuukautta. Saapa nähdä koska tulee. Toisesta pyörästä taas jäi yksi takalinkuston mutteri Norjankieliselle tundralle. Pieni, mutta oleellinen vaje. Pahinta tuskaa on kuluneiden viikkojen aikana lievittänyt maantiepyörä, joka on suhteellisen hyvässä vedossa. Nyt kuitenkin jälkimmäinen maastureista on taas lyönnissä, joten maastoonkin pääsee. Suhteellisen oleellinen työväline harjoitteluun, kun yrittää valmistautua maastopyöräilykisaan. Kuukausi tässä on onneksi aikaa.
Kuluneiden viikkojen harjoittelusta:
Heinäkuun lopulta alkaen meni jokunen viikko palautteluun hyvin kevyen treenin merkeissä. Onnistuneesti menneen Norjan kisan jälkeen intoa oli jopa jatkaa kovaakin treeniä, mutta onneksi järki voitti ja maltoin palautella rauhallisesti. Viikolla 30 kevyttä treeniä noin viiden tunnin verran. Asteittain olen lisäillyt määriä: viikolla 31 reilut kahdeksan tuntia, viikolla 32 kymmenisen tuntia (ei tullut loman viimeisestä viikosta samanlaista urakkaa kuin viime vuoden MtbSeikkailussa), viikon 33 tuntimäärä noin 12, sisältäen myös jo hieman kovempitehoista harjoittelua. Myös lihaskuntoharjoittelua olen pitänyt ohjelmassa yhden lepoviikon jälkeen käymällä pari kertaa viikossa bodypumpissa.
Vielä en ole kuitenkaan uskaltanut mennä täyttä höyryä. Kuntoilutason maratonjuoksijoille osoitettu palautumisaikasuositus (joka tietysti riippuu hyvin paljon yksilöstä) on viikko lepoa jokaista maratoniin kulutettua tuntia kohden. Tällaista lueskelin taannoin Juoksija -lehdestä. Pyöräily ei ole elimistölle (ainakaan nivelille) ihan yhtä kova rasitus. Hyvä syy ottaa hieman varaslähtöä Norjan kisasta palautumiseen. 31 viikon pituinen palautusaika vaikuttaa niin pitkältä, että siitä ei kyllä seuraisi mitään hyvää…
Maastopyörän sain taas käyttöön viikolla 34, joten treenitunteja kertyi kuin itsestään. Yhteensä 17 tuntia. Kuukauden tauon jälkeen on ollut hieman hakemista maastoajorytmin kanssa, mutta kyllä kai se siitä lähtee. Onhan tässä vielä kuukausi aikaa starttiin virolaisittain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti