tiistai 8. toukokuuta 2012

Eturengas pyörii ja ajatukset harhailee.


Ennen kuin päästään tämänkertaiseen asiaan, mainittakoon niistä edellisen tekstin sukkahousuista, pyörämaailmassa tunnetaan siis myös termillä succikset. Nämä varsin veikeät housut ovat siis tyypillisesti vartaloa tiukasti polven yläpuolelle saakka myötäilevät henkselein varustetut byysat. Kun niissä vielä on säämiskä persauksen alla pehmusteena, niin viis tyylikkyydestä. Pääasia, että meno maistuu. Ja nyt itse asiaan:

Normaalin maantiepyörän renkaat ovat halkaisijaltaan 28 tuumaa (622 mm) ja leveyttä renkaalla on tyypillisimmin 23 millimetriä. Yhden kierroksen aikana rengas on liikkunut suunnilleen kaksi metriä ja viisi senttimetriä. Jos maantielenkin pituus on noin 70 kilometriä, tarkoittaa se renkaan pyörimistä 34 146 kertaa. Siinä sitä ehtii ajatella monenlaisia. Joskus harvoin tulee myös keskityttyä siihen, että jalka tekee pyörivän liikkeen. Tällöin tehoa pyörittämiseen saa monin verroin enemmän ja matka taittuu sutjakammin. Varsinkin väsyneenä sitä huomaa välillä vain runttaavansa poljinta alaspäin, jolloin väsähtää vieläkin nopeammin.

Sen sijaan usein sitä eturengasta tuijotellessa ajatukset harhailevat maailmaa hyvinkin erisuunnilta syleileviin ajatuksiin. Näitä ajatuksia ruokkii musiikki, jota tykkään kuunnella yksin ajaessa. Erityisesti Stam1nan levyt ovat soineet paljon lenkeillä, joskin sanoitusten lisäksi täytyy mainita että myös musiikillinen puoli on varsin oivallista. Tästä pääseekin sujuvasti aasin käyttämän sillan avulla yhteen mieltäni vaivanneeseen ongelmaan. Mikä bändi tai artisti kuvaisi parhaiten mitäkin pyörämerkkiä? Tätä eräällä lenkillä miettiessäni pääsin seuraavaan tulokseen. Valittamisen mahdollisuutta ei ole, sillä makuasioista ei sovi kiistellä.. :D

Perinteikäs italialainen Bianchi on vanhin vielä nykyisin sarjatuotannossa oleva pyörä, joten sitä kuvaa parhaiten The Beatles, onhan yhtyeestä kuitenkin jokunen osakas vielä hyvissä voimissa. Cannondalelle vastinparina Bruce Springsteen ja hiilikuituiselle Cervelolle Bryan Adams (jota muuten kuluneen the Voice of Finlandin yhteydessä verrattiin kisan voittajaan, vai oliko se toisin päin..) Perinteistä Colnagoa edustaisi itse Pavarotti ja Bassoa taas Pavarotti flunssassa. Maastopyöräilyyn erikoistunutta järeää Commencalia kuvaa yhtä järeää poljentoa tarjoava Metallica ja Cubea taas itseoikeutetusti Rammstein. Kalifornialaislähtöistä Felt:iä edustakoon Red Hot Chili Peppers ja Tekniikan maailmassa pari vuotta sitten meritoitunutta Saksalaista Focus:ta Scorpions. Ghost tarjoaa malleja niin maantielle kuin maastoon, joten yleispyörän yhteys bändiin nimeltä The Guano Apes. Giant pyöränä tarjoaa samoja vaihtoehtoja sekä aika-ajo ja thriatlonpyöriä, joten mikäpä olisi rockimpaa kuin Foo Fighters. Kalifornialainen (joko taas..) Ibis käy Guns’n’Rosesilla ja Floridalainen Jamis funkkailee James Brownilla. Havaijipyörä Konalle sopii kaveriksi Beach boys, kun taas eteenpäin katsova Look on kuin tehty Apulannalle (vaikkei muunmaalaiset sitä tiedäkään, vielä). Mondraker maastoutuu Slipknottiin. Nishiki liikkuu Suomalaisesti Nightwishin voimalla ja Olmo Ramazottin Eroksella. Abba varattakoon Pinarellolle. Jaa miksi? No, koska Team Sky:ta –tuota tallien Jaguaaria – edustava Thomas Lövkvist ajelee myös sillä. Pivot kiipeää polkua kuin vuorikauris, joten Hanoi Rocks tähän. Kiipeäähän myös Monroe lavarakenteisiin kepeästi kuin höyhen tuulessa. Vuonna 1997 perustetulle Ridley:lle sopinee Coldplay. Rose valmistaa pyöriä isolla volyymillä ja isosti vetää myös U2. Santa Cruz:lle (ei perhana, Kaliforniaanhan näitä näyttää mahtuvan) sopii trashmetallin voimin Slayer. Pitkän linjan pyörämerkki Scottille sopii Aeroscott eikun -smith. Molemmilta on menestystä totuttu näkemään laajan tuotannon lisäksi. Specialized, tuttujen kesken spessu (Kaliforniastahan tosiaan) on laajalti käytössä myös ammattilaisilla. Ja mikäs sen ammattimaisempaa kuin Rolling stones (tämähän ei toki ole ainut syy). Time tarjoaa tarkkaa maantiemenoa kuten Chris Rea. Ja sitten Trek. Tuota pyöräteiden mersua edustaa musiikkimaailmassa Lancen sanoin Ronnie James Dio. Holy diver, mutta kyllä kulkee!

Pyörämerkkejä on maailma pullollaan, joten millään ei kaikkia pystynyt huomioimaan. Pahoittelut! Mutta musiikkihan ei ole ainoa pyörään liitettävä tekijä. Muita varsin herkullisia vertailupareja olisivat esimerkiksi: mikä pyörämerkki vastaa mitäkin automerkkiä/-mallia? tai Mikä naisen nimi kuvaa mitäkin pyörämerkkiä? Toisaalta nämä saattavat herättää niin vahvoja tunteita, etten uskalla näistä kertoa enempää. Vai mitä mieltä olisit Meridasta, jonka nimi on Ritva?

No, tällaisin eväin tällä erää. Nauttikaa pyöräilystä, musiikista ja kesän saapumisesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti