sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Yö-Rogaining Tampereella 7.-8.11.2014Myös tämä viikonloppu tarjosi mahdollisuuden viettää aikaa pyöräilemällä läpi yön. Tampereen yöelämään ja rastien hakuun, siis.Startti tapahtui klo 22.00 Perheliikuntakeskus Hipan pihasta. Toki valmistelut alkoivat täydellä tohinalla jo kahta tuntia aiemmin, kun joukkueet olivat saaneet kartat reitinsuunnittelua varten. Rogainingille tyypillisesti rasteja sai kerätä sieltä, mistä näki parhaaksi. Suuntia oli karkeasti sanoen neljä: Tampereen keskusta/Kaleva, Kauppi, Kangasala Ruutanan/aseman ympäristöissä, sekä Kaukajärven eteläpuolinen osa aina Savontielle saakka.

Lähdön tunnelmissa. Kisanumero auttaa muistamaan, jos jotain hälyttävää pääsisi tapahtumaan. Kuva: Ari Autio


Oma reittimme kiersi alkuun Leinolan kautta Kangasalle ja edelleen kohti Taivalpirttiä. Itselleni ennakkoon melko tuntemattomia seutuja. Onneksi tiimikaveri Ari tiesi paikkoja jo entuudestaan, joten paikallistuntemuksesta oli suuri hyöty suunnistamisen nopeutumisena.

Jos oli suunnistus nopeahkoa, niin aiempien tuntien aikana maahan satanut lumi muodosti 10-15 cm kerroksen ja tämä teki polkuajamisesta varsin haastavaa. Koska yöksi oli luvattu pakastuvaa, vaihdoin vielä viime hetkellä nastat alle. Tämä tosin tarkoitti myös sitä, että rengasleveys kapeni. Seurauksena, kuten odottaa saattaakin, oli renkaiden vaeltelu käärmeen tavoin. Suoranaisesti se ei helpota eteenpäin kulkemista, mutta saa hien nousemaan ihon pintaan. Kylmyydestä ei tarvinnut kärsiä. Ainoastaan kateellisena saattoi katsella edellä menevää Fat Bikea, joka rullasi aika mukavan näköisesti. Toisaalta tilanne tasoittui aina kun päästiin siirtymille, joten kokonaisuutta ajatellen tilanne meni aikalailla tasan.

Tunnit kuluivat nopeasti. Arviolta kahdelta yöllä olimme eteläisimmällä pisteellä Taivalpirtillä, josta matka jatkui kohti Hervantaa. Ajaminen oli kivaa, eikä missään vaiheessa tuntunut siltä että energia olisi loppunut. Energian loppumisen tällaisissa tilanteissa voi huomata kahdella tavalla. Ensinnäkin pakkasella alkaa palella ja toisaalta reisissä tuntuu tyhjältä. Tällaisia kokemuksia sain kokea viikkoa aiemmin Mammuttimarssilla. Marssilla ajelin oman itseni seurassa, mutta tällä kertaa sai matkaa taittaa tiimikaverin kanssa. Porukassa ajaminen lisää myös ajomukavuutta, sillä karttaa tutkivia silmäpareja on kaksi kertaa enemmän. Myös jutustelu matkan aikana rauhoittaa kummasti omaa tekemistä.

Aamuyön tunteina saavuimme Hervantaan, jossa näkymät olivat kaksijakoisia. Joitain muitakin otsalamppuja näkyi katukuvassa. Lisäksi TKL:n busseista saapui omalla tavallaan Tampereen yöelämään tutustuneita nuorisolaisten edustajia. Kymmenessä vuodessa tapahtuu näemmä ihmiselossa sellaisia muutoksia, että kun ikää on 25, voi matkaa taittaa julkisilla. Ikämieheksi varttuessa ei enää malta maksaa kuljetuksista, vaan tekee mieli kulkea omin voimin. Pyöräilijöitä ja juoksijoita rogainingiin oli saapunut järjestävän tahon mukaan noin 300, mikä on suuri määrä. En ole ikärasisti, mutta yleissilmäys osoitti keski-iän tällaiseen harrastukseen olevan lähempänä master-, kuin juniorisarjaa. Hatunnosto silti kaikille osallistujille, iästä riippumatta. Pahoittelut muuten sille nuorelle miehelle, joka oli pienessä laskussa palaamassa kotiinsa raskaan yön jäljiltä. Jarrut vingahtivat melko äänekkäästi, kun vauhtia piti hiljentää kevyen liikenteen väylällä törmäyksen välttämiseksi. Toivottavasti pumppu vielä toimii ja koti löytyi, mutkittelevasta askelluksesta huolimatta.

Hervannasta edelleen kohti Kaukajärven eteläpuolen maastoja. Mäenpäällinen rasti linjan alla, seuraava polkujen risteyksessä ja sitten kohti tuulimyllyä sekä niemenkärkeä. Rastit löytyivät sieltä mistä pitikin. Aika kului siivillä ja reittiä täytyi alkaa tarkastella sen mukaan missä vielä ehtisi käydä.

Harmittavasti keskustan alue jäi tyystin kiertämättä. Todennäköisesti auratut tiet olisivat olleet nopeimpia kulkea, mutta eipä tuota osannut reitinsuunnitteluvaiheessa miettiä. Harmittava yhdeksän pisteen pummi tuli vielä lopuksi, kun kiireellä yritimme rastia löytää. Ajoissa kuitenkin oltiin takaisin kisakeskuksella. Jäipä vielä runsaat kymmenen minuuttia varaakin.

Tiimikaveri Arin työväline rastien haussa osoittautui toimivaksi lumisten taipaleiden rastihaussa. Yhdistelmä Arin pyöräilykunto & Spessun FatBoy eteni lumessa höyhenen lailla. Kuva: Ari Autio


Aamukuudelta lauantaina Hipan tiloissa oli vilinää. Kisajärjestäjä oli yhteistyökumppaneineen varannut kisaajille aamupalat, joka oli hieno lisä tapahtumaan. Muutenkin yö-rogainingista jäi varsin hyvät muistot, niin järjestelyiden kuin reitinkin osalta. Tällaisia lisää, niin mukana ollaan. Palkintojenjakoa ei tarvinnut tällä kertaa jäädä odottamaan sijoituksen puolesta, joten matka jatkui takaisin kotiin ja suihkun kautta lämpöisen peiton alle. Unta ei tarvinnut pitkään odotella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti